Voor alle gezinsleden geldt dat zij steeds moeten reageren op mensen in hun omgeving: steeds weer de onzichtbare gevolgen uitleggen op school of aan familie, aan klasgenoten vragen of ze rekening met je willen houden, reageren op reacties van onbekenden in de supermarkt of de bus. Daar kunnen gezinsleden vaak wel extra ondersteuning bij gebruiken.

Goede voorbeelden van psychosociale zorg

Lees hier de tips. Wil je zelf een tip geven? Ga naar het formulier onderaan de pagina!

Nog geen tip geplaatst!

[testimonial_view id=”5″]

“Op school moet hij zijn geheim bewaken”

“Hij wil niet onderdoen voor anderen. Als 14-jarige je veters niet kunnen strikken, vindt hij gewoon achterlijk. Zijn zelfvertrouwen is aangetast. Bij lotgenoten kon hij wel zichzelf zijn, zonder woorden en met een vanzelfsprekendheid die hij nergens anders liet zien. Op school moet hij zijn geheim bewaken, hier hoeft dit niet. Na een kamp heeft hij nog steeds intensief app-contact met vier jongeren met CP.”

Linette Visser-Bonnema
Moeder van Mees (14 jaar en heeft CP)

”Als dit eerder bekend was geweest, had ik met een aanpassing misschien wel mijn stage kunnen doen”

“Ik heb twee jaar een MBO-opleiding gedaan, maar moest afhaken omdat het niet haalbaar bleek. De randvoorwaarden waren niet besproken met de stageplek, onder andere dat ik maar vijf uur per dag kan werken. De overdracht van die informatie is niet goed gegaan. Er is ook niet naar oplossingen gezocht.

De revalidatie-afdeling zou hierin ook een rol kunnen hebben door de juiste informatie te verstrekken aan school, én de school te helpen met het creëren van goede randvoorwaarden. Als eerder bekend was geweest dat ik maar 5 uur per dag kan werken, had ik met een aanpassing misschien wel mijn stage zo kunnen inrichten dat het haalbaar was voor mij.”

Anouk Warmink 
23 jaar en heeft CP

“Niet mee kunnen komen zorgt voor stijgende frustratie”

“Mees voelt zich afsteken bij leeftijdsgenoten die geen CP hebben. Van ‘gezond zijn’ naar niet mee kunnen komen met je leeftijdsgenoten zorgt bij Mees voor stijgende frustratie.”

Linette Visser-Bonnema
Moeder van Mees (14 jaar en heeft CP)

Heb jij een goed voorbeeld van psychosociale zorg?

Geef dan zelf een tip via dit formulier.

Alleen de bestanden mogen geüploadet worden: png, jpg, jpeg, pdf, doc of docx

Let op: de tip komt niet direct online te staan. Deze wordt eerste bekeken door iemand van CP Nederland (voorheen BOSK).